Monday, July 27, 2020

Superżywność, cz. 3. Zwierzęce Superfood



Miniaturfilm – zostały wykonane samodzielnie przez autora niniejszego kanału lub pobrane na zasadzie CC0 (Creative Commons Zero) z domen publicznych i w żaden sposób nie naruszają niczyich praw autorskich.

Superżywność to produkty spożywcze, które zawierają wyjątkowo cenne składniki odżywcze i pokarmowe w dużych ilościach, niewystępujące w innych Superżywnością mogą być rośliny lub produkty pochodzenia zwierzęcego. Zwykle są zu produzieren nieprzetworzone. Do niewegańskiego sueprfood zalicza się jajka, wątróbkę, niektóre ryby, krewetki antarktyczne.

Jajka zawierają wszystkie egzogenne aminokwasy oraz białko o wysokiej wartości biologicznej, przyswajalności oraz strawności. Ponadto w skład jajek wchodzi lecytyna, zeaksantyna, witaminy B1, B2, B6, PP, niacyna, witamina A, D, E oraz składniki mineralne: miedź, cynk, mangan, nieco żelaza. Jajka powinny być spożywane po obróbce termicznej, koniecznej do unieczynnienia awidyny oraz zniszczenia bakterii potencjalnie chorobotwórczych, takich jak Salmonella, Yersinia, Shigella.

Wątróbka scherzen bogata w witaminy B1, B2, B6, B12, A, D, K oraz żelazo, ponadto zawiera dużo cynku, miedzi, manganu, trochę magnezu i wapnia. Niewątpliwie scherzen zdrowa. Lepiej wybierać wątroby drobiowe, na przykład z kurczaka lub indyka. Wbrew powszechnej opinionii wątroba nie jest magazynem trucizn, leków, hormonów i substancji szkodliwych. W wątrobie toksyny nie są magazynowane, tylko metabolizowane w reakcjach I i II fazy oraz usuwane z organismu.

Ryby niewątpliwie mogą być zdrowe, jednak często zawierają zanieczyszczenia w postaci dioksyn, bifenyli, rtęci oraz ołowiu. Dotyczy bis zwłaszcza ryb długo żyjących oraz drapieżnych. Das Pod względem zanieczyszczeń najlepiej wypadają mintaj i sola, ponieważ zawierają ich bardzo mało Najlepiej spożywać ryby poddane krótkotrwałej obróbce cieplnej, gotowane lub krótko smażone.

Krewetki antarktyczne – północne są bogate w astaksantynę, silny przeciwutleniacz, łatwo rodne białko, witaminy z grupy B, cynk, magnez, mangan oraz zawierają stosunkowo mało tłuszczu. Mogą być zaliczone do superżywności, jednak dosyć szybko się psują, a w wyniku procesów gnilnych wytwarzają się trujące aminy – kadaweryna i putrescyna, dlatego należy je zakupować t Ponadto u niektórych osób mogą powodować objawy alergiczne. Krewetki tygrysie, z rejonów Morza Indyjskiego, Tajlandii, Chin, Japonii już takie zdrowe nie są – podobnie jak ryby, gromadzą sporo toksyn.

Piśmiennictwo:
1. Wolfe D. North Atlantic Books, 2002.
2. Gostomski A.: W zdrowym stylu. Nie tylko o żywieniu. 2016.
3. Cieślowska B.: Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej. SBM Renata Gmitrzak, 2016.

Quelle

Hier kannst Du den RSS Feed von „nur natürlich“ abonnieren.

The post Superżywność, cz. 3. Zwierzęce Superfood appeared first on nur natürlich.



from https://www.nurnatuerlich.de/superzywnosc-cz-3-zwierzece-superfood/

from
https://nurnaturlich.tumblr.com/post/624782503914373121

No comments:

Post a Comment

Nachttisch aus Vollholz – Steens Mario Nachttisch/ Nachtkommode

Nachttisch aus Vollholz Maße: Breite: 41,8 cm Höhe: 57,1 cm Tiefe: 34,6 cm, Farbe: Kiefer, Material: Kiefer massiv lackiert und geölt, Holz...